Δεύτερο κρούσμα λαθραίας εξαγωγής αδέσποτων ζώων αυτή τη φορά από την Σητεία




Δεύτερο κρούσμα λαθραίας εξαγωγής αδέσποτων ζώων αυτή τη φορά από την Σητεία εντοπίστηκε όταν στις 24 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας ο κτηνίατρος που κλήθηκε να ελέγξει 10 αδέσποτα σκυλιά που μόλις είχαν φτάσει και συνοδεύονταν από δύο άτομο τα οποία είχαν όπως προέκυψε τελικά ξεκινήσει από την Κρήτη.

 Όπως διαπίστωσε ο κτηνίατρος τα σκυλιά είχαν φτάσει στο Ντίσελντορφ χωρίς να υπάρχει καν το απαραίτητο πιστοποιητικό Traces (Ευρωπαϊκό Υγειονομικό Πιστοποιητικό για εμπορικές μετακινήσεις ζώντων ζώων και Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης) και ως αποστολέα έχουν ένα φιλοζωικό σωματείο με έδρα την Σητεία.


Μετά από  αυτή την ανακάλυψη ο κτηνίατρος επικοινώνησε μέσω τηλεφώνου  με το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και συνομίλησε με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο και συνάδελφο του κύριο  Στάθη Γραφανάκη. Τον ρώτησε να γνωρίζει κάτι για την μετακίνηση αυτή των αδέσποτων σκύλων αλλά η απάντηση του κύριο Γραφανάκη ήταν αρνητική. Σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ μεγάλου αθηναϊκού καναλιού (ΑΝΤ1)έγινε εκτενής αναφορά σχετικά με την  παράνομη διακίνηση ζώων στο εξωτερικό από τον Άγιο Νικόλαο. Τελικά,  το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό  αφού ήδη έχει επιβεβαιωθεί, και επίσημα η παράνομη διακίνηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Μετά την τηλεφωνική συνομιλία  που είχε ο Λασιθιώτης κτηνίατρος με τον συνάδελφο του από τη Γερμανία, έλαβε το μεσημέρι της ίδιας μέρας και email από τον Δήμο Σητείας με συνημμένο «κτηνιατρικό πιστοποιητικό» που είχε δημιουργηθεί από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σητείας και που έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σητείας και τον προέτρεπε να το υπογράψει και ο ίδιος για να καταστεί δυνατό  τα  αδέσποτα ζώα να αποδεσμευτούν από το αεροδρόμιο και να μπορέσει να γίνει η παραλαβή τους από την Γερμανική οργάνωση για την οποία και προορίζονταν.
«Από τον έλεγχο που πραγματοποίησα μόλις έλαβα το μήνυμα από τον Δήμο Σητείας διαπίστωσα πως από τα δέκα ζώα που είχαν πάει στην Γερμανία μόνο τα τρία από αυτά είχαν καταχωρηθεί στην βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ιδιοκτήτη τον Δήμο Σητείας. Για κανένα από τα ζώα αυτά δεν υπήρχε πράξη υιοθεσίας την στιγμή της άφιξης τους στο αεροδρόμιο του Dusseldorf, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κτηνιατρική υπηρεσία του αεροδρομίου του Ντισελντόρφ την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019», εξηγεί ο κ. Γραφανάκης σε τοπικό ιστολόγιο της Κρήτης.


Μετά από τέσσερις μέρες ενημερώθηκε από τον κτηνίατρο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ  μέσω email  ότι εστάλησαν σε αυτούς αργότερα τα εξής δύο έγγραφα: 1. Χειρόγραφο πιστοποιητικό Traces υπογεγραμμένο από ιδιώτη κτηνίατρο. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως πιστοποιητικά Traces εκδίδονται μόνο από επίσημο κτηνίατρο και μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μεταχρονολογημένης έκδοσης του όπως προβλέπει η σχετική οδηγία. Αυτό, σύμφωνα με την άποψη της κτηνιατρικής υπηρεσίας αφορά παραχάραξη του πιστοποιητικού. Επίσης, στη Γερμανία έφτασε πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον αντιδήμαρχο Σητείας αλλά και τον ίδιο πάλι ιδιώτη κτηνίατρο που πιστοποιούν πως και τα δέκα σκυλιά ήταν ιδιοκτησίας του Δήμου Σητείας και είχαν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την μετακίνηση τους, ενώ στον έλεγχο που είχε γίνει στις 24 Ιανουαρίου 2019 μόνο τρία από τα δέκα ζώα ήταν καταχωρημένα στην βάση δεδομένων με ιδιοκτήτη τον Δήμο και κανένα από αυτά δεν είχε υιοθετηθεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο του σχετικού νόμου. «Επομένως και από πλευράς του φιλοζωικού σωματείου υπήρξε προσπάθεια να μετακινηθούν παράνομα τα ζώα. Βέβαια πρέπει να πούμε πως ο Δήμος έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες σε φιλοζωικό σωματείο με συμφωνητικό συνεργασίας τον περασμένο Οκτώβριο», τόνισε ο κ. Γραφανάκης σε τοπικό site της Κρήτης


Μετά από όλα  όσα συνέβησαν το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου που δεν είναι άλλο από το Τμήμα Κτηνιατρικής Λασιθίου προχώρησε άμεσα στην συγκρότηση επιτροπής επιβολής προστίμων και έχει καλέσει σε ακρόαση τόσο το φιλοζωικό σωματείο Σητείας, όσο και τον ιδιώτη κτηνίατρο. H συνεδρίαση της Επιτροπής έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τότε έχει ενημερωθεί τόσο η Δικαιοσύνη όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς.


Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν μεγάλο συμφέρον από την εξαγωγή αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό  και είναι απαράδεκτο να εμπλέκονται αποδεδειγμένα φιλοζωικοί σύλλογοι σε όλη αυτή την κατάσταση κάτι που φυσικά αποδεικνύεται από έγγραφα που έχει στην διάθεσή της η κάθε αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία όπως έγινε στο Λασίθι με το έγγραφο που απεστάλη στον κύριο Γραφανάκη προτρέποντας και τον ίδιο να το υπογράψει για να καταστεί δυνατή η παραλαβή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από την Γερμανική Φιλοζωική Οργάνωση.


Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας είναι μέλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και εσείς πολύ εύκολα αν ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα και στην λίστα με τα μέλη της Πανελλήνιας Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εδώ: Τα σωματεία μας Π.Φ.Π.Ο. Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία



0 Σχόλια