Μποϊκοτάζ απο τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες στην Αγγλία σε τουριστικούς προορισμούς που κακοποιούν δελφίνια ή άλλα άγρια ζώα ή τα χρησιμοποιούν σε επιδείξεις

Η Thomas Cook, η δεύτερη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία της Βρετανίας, δεν δίστασε να αφαιρέσει σημαντικούς προορισμούς στα πακέτα εναλλακτικού τουρισμού που διαθέτει για όσους ψάχνουν ευκαιρίες παρατήρησης και απόκτησης εμπειριών σε περιοχές με άγρια πανίδα, μετά από πρόσφατη σχετική καταδικαστική έκθεση της ABTA (η μεγαλύτερη ένωση ταξιδιωτικών και τουριστικών πρακτόρων που παρέχει εξειδικευμένες ταξιδιωτικές συμβουλές, καθοδήγηση και επίλυση των παραπόνων) και ανταποκρινόμενη στον παλμό του κόσμου και την απαίτησή του για την συμμόρφωση με τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.


Μεταξύ των προορισμών που αποκλείστηκαν είναι οι εκδρομές Baan Chang στην Ταϋλάνδη και διάφορες ατραξιόν με ελέφαντες, το δελφινάριο Sealanya στην Τουρκία, το ήδη κακόφημο όσον αφορά την μεταχείριση των δελφινιών Ocean World στην Δομινικανή Δημοκρατία (το μεγαλύτερο δελφινάριο στην Καραϊβική), και φυσικά αντίστοιχοι προορισμοί στην Ινδία και την Κούβα. Τα δελφίνια παρουσιάζουν σοβαρές κακώσεις στο δέρμα, και ήδη από το 2009 υπήρχε αναφορά ότι περιοριζόταν πολλές φορές την ημέρα σε μικρές ρηχές πισίνες για 30 λεπτά κάθε φορά με 20 τουρίστες γύρω γύρω, σε κάθε έναν από τους οποίους υποχρεωνόταν να κάνουν «χειραψία» και «αγκαλίτσες». Οι ελέφαντες υποχρεώνονται να στέκονται σε μικρά σκαμπώ, να γυρνάνε κρίκους και αρκετές φορές να «παίζουν» μεταξύ τους διελκυνστίνδα και ζουν αλυσοδεμένοι τον υπόλοιπο χρόνο τους.
Παρόμοια πολιτική είχε ανακοινωθεί πριν λίγο καιρό από την Virgin Holidays, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα προωθεί πλέον πακέτα εναλλακτικού τουρισμού που περιλαμβάνουν επιδείξεις αιχμάλωτων ζώων.
Ο κόσμος αλλάζει σιγά σιγά, ευαισθητοποιείται και απαιτεί το αυτονόητο: την ανθρωπιά. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζήτηση είναι αυτή που καθορίζει τις τάσεις και τις επιλογές όχι μόνο των εταιρειών αλλά και των κυβερνήσεων, την προσφορά δηλαδή, και όχι η προσφορά την ζήτηση όπως έχουμε συνηθίσει.
Αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν θίγουν κανένα έμβιο όν για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
Αυτή είναι η δύναμή μας.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
 
Πηγή:Π.Φ.Π.Ο.

0 Σχόλια