«Κύμα» παραιτήσεων και αδιέξοδο για τα αδέσποτα στη Σπάρτη

Μονόδρομος η αλλαγή του Νόμου

 

Σε σημείο «μηδέν» βρίσκεται το πολυσυζητημένο θέμα διαχείρισης των αδέσποτων στη Σπάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», μετά τις καταγγελίες φιλόζωων -και τα αλυσιδωτά γεγονότα που ακολούθησαν- πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε σύσσωμη η ειδική επιτροπή του Δ. Σπάρτης που είναι αρμόδια για τα τετράποδα, υπό την πίεση του αδιεξόδου και των ευθυνών που επιφέρει ο ισχύων Νόμος για τα αδέσποτα. Έτσι, το θέμα παραμένει ανοιχτό, τη στιγμή που εκκρεμεί η εισαγγελική εντολή, αλλά και αποφάσεις της ΠΕ Λακωνίας για απελευθέρωση ζώων στη Σπάρτη.

 Πώς οδηγηθήκαμε όμως εκεί; Οι παραιτήσεις ήταν φυσικό επακόλουθο της εντολής που δόθηκε από την Εισαγγελία Σπάρτης και καλούσε τη Δημοτική Αρχή να απελευθερώσει τα σκυλιά που φιλοξενούνται στους χώρους του Δ. Σπάρτης και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ευζωίας, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί, τσιπαριστεί, στειρωθεί και αποπαρασιτωθεί, όπως ορίζει ο Νόμος. Προς επίρρωση της εντολής Εισαγγελέα ακολούθησαν σχετικές αποφάσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας, η οποία καλούσε τον Δ. Σπάρτης να «σφραγίσει» τα δύο καταφύγια σε Αγία Κυριακή και Ξηροκάμπι, καθώς στερούνται σχετικών αδειοδοτήσεων.
Η εφαρμογή της παραπάνω απόφασης θα σήμαινε τη -σταδιακή- απελευθέρωση 300(!) περίπου τετράποδων στους δρόμους της Σπάρτης, αλλά και σε περίχωρα της πόλης. Όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προξενούσε απρόβλεπτες καταστάσεις, για τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την κατάληξη που θα είχαν για τους δημότες, αλλά και τα αρμόδια όργανα του Δ. Σπάρτης. Ο αριθμός των σκυλιών στην πόλη και τα περίχωρα θα αυξανόταν σε… δυσθεώρητα και επικίνδυνα ύψη, καθώς αν συνυπολογιστούν τα τετράποδα που ήδη περιφέρονται στους δρόμους, σε συνδυασμό με τα επιπλέον εκατοντάδες ζώα που θα αφήνονταν ελεύθερα, τότε θα επικρατούσε μια -κυριολεκτικά- εικόνα χάους.
Έτσι, τα μέλη της επιτροπής του Δ. Σπάρτης βρέθηκαν «αιχμαλωτισμένα» προ δύο αντίρροπων συνθηκών που δημιουργεί ο Νόμος για τα αδέσποτα. Η Δημοτική Αρχή καλείται να απελευθερώσει τα υγιή αδέσποτα σε δρόμους της πόλης, ακολουθώντας τις υποδείξεις της Δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή, όμως, σε πιθανή επίθεση ή τραυματισμό πολίτη από τετράποδα, η ευθύνη βαραίνει τον Δήμο Σπάρτης. Προ αυτού του αδιεξόδου, υπήρξαν μαζικές παραιτήσεις, με συνέπεια η διαχείριση των αδέσποτων να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον «αέρα»…

Περιστατικό επίθεσης σε αξιωματικό του ΚΕΕΜ
 
Και ενώ το μέλλον της διαχείρισης αδέσποτων παραμένει άγνωστο, στρατιωτικός του ΚΕΕΜ κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από αγέλη σκυλιών, νωρίς το πρωί της περασμένης Πέμπτης (6/12) έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών Σπάρτης. Ο αξιωματικός, που τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι και μάλιστα απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο Σπάρτης για την αντιμετώπιση του τραύματος, υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Έτσι, ο δήμαρχος Σπάρτης -ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής- υποχρεώθηκε να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία.

Με πληροφορίες από το lakonikos.gr

0 Σχόλια