Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα εθελοντοτουρισμού από τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Τρίπολης


ΓΙΝΕ ΕΣΥ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥΣ!

Η λέξη φιλοζωική και φιλοζωικός σύλλογος δεν είναι τίποτα άλλο από απλοί τίτλοι. Όταν αναφερόμαστε σε μία φιλοζωική ή έναν σύλλογο δεν αναφερόμαστε στον τίτλο αλλά στους ανθρώπους που τον απαρτίζουν. 
 
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι του φιλοζωικού συλλόγου και του κάθε συλλόγου είναι πάντα οι αποδέκτες του χλευασμού και των άσχημων συμπεριφορών. Κανένας από αυτούς που είναι αρνητικός όμως ή έστω μόνο μιλάει και δεν πράττει δεν μπήκε στην θέση ενός εθελοντή.
Επειδή εθελοντές είμαστε όλοι μας. Δεν είναι η δουλειά μας. Γιατί ακούγεται πολύ συχνά το συγκεκριμένο σχόλιο “εδώ δεν κάνει τίποτα η φιλοζωική που υποτίθεται ότι αυτή είναι η δουλειά της. ”
 
Οι εθελοντές της φιλοζωικής από την ίδρυσή της έχουν περιθάλψει πάνω από 350 ζώα και φιλοξενούν σε χώρο πάνω από 130 σκυλιά και 20 γάτες που τα φροντίζουν καθημερινά…. Και γίνεται μεγάλος αγώνας κάθε μέρα να τους εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την τροφή τους, τα φάρμακά τους και την ευζωία τους και να πληρώσουνε τους κτηνιάτρους για τα χειρουργεία εφόσον δεν υπάρχουν κονδύλια και κρατική επιχορήγηση. 

Ο Δήμος είναι ανύπαρκτος. Όχι επειδή δεν τον κυνηγάμε αλλά επειδή δεν ενδιαφέρεται. Πρακτικά δεν γίνεται να μαζέψουμε όλα τα σκυλιά που είναι στους δρόμους σε όλη την Αρκαδία. Φιλοξενούμε σκυλιά που χρειάζονται βοήθεια και βρέθηκαν στους δρόμους άρρωστα, φωλιασμένα, κακοποιημένα και τραυματισμένα από αυτοκίνητα. 



Οι πόροι μας είναι περιορισμένοι και πολλές φορές μηδαμινοί εφόσον δεν βοηθάει κράτος και πολιτεία. Βασιζόμαστε μόνο σε δωρεές και χορηγίες ιδιωτών – καθημερινών ανθρώπων και τις δικές μας τσέπες και να ελπίζουμε. 

Γιατί όταν προσπαθείς να σιτίσεις και να περιθάλψεις ζώα και δεν βοηθάει κανείς οικονομικά αλλά απλά κριτικάρουν και σου βάζουν τρικλοποδιές τότε σε πατούν παντού. Στην ψυχολογία, την συμπεριφορά, την οικονομική σου κατάσταση.
 
Ο χώρος όπου φιλοξενούνται άνθρωποι και ζώα δεν είναι ενός συλλόγου ή ενός ανθρώπου αλλά είναι ο χώρος όλων, που όλοι βάζουν το λιθαράκι τους και πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν όποτε θέλουν και να συνδυάζουν παράλληλα εθελοντική προσφορά και ψυχαγωγία.
 
Από την δική τους συμμετοχή εξαρτάται η ποιότητα και συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Από το δικό τους ενδιαφέρον θα γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις στον χώρο και θα δοθούν φάρμακα. Από την δική τους καλοσύνη θα ανοίξουν την αγκαλιά τους ώστε να πάρουν χάδια και να κοινωνικοποιηθούν αλλά και να πάψουν να φοβούνται τους ανθρώπους κουτάβια και ενήλικα ζώα.
 
Είναι όλων αυτών των ανθρώπων που είναι άγνωστοι για τους έξω από άποψη, αλλά τους ενδιαφέρει να γνωριστούν και να συνεργαστούν με άλλους εθελοντές που όλοι έχουν έναν κοινό μεταξύ τους,την αγάπη τους για τα ζώα. Και αυτό προσφέρει το καινοτόμο πρόγραμμα του εθελοντοτουρισμού.
 
1. Προσφέρει στην τοπική κοινωνία και τοπική αγορά ένα σίγουρο εισόδημα γιατί όλοι οι εθελοντές που ήρθαν και γνώρισαν το Άστρος και τις γύρω περιοχές βγήκαν στα μαγαζιά να ψωνίσουν, αγόρασαν από τα γύρω σούπερ μάρκετ και περίπτερα, φάγανε στα τοπικά εστιατόρια, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία και ήπιαν τον καφέ ή το ποτό τους στα τοπικά καφέ και μπαρ. Και θέλουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία. Γιατί όλοι οι εθελοντές μπορεί να ξαναέρθουν αν δείξει ενδιαφέρον η τοπική κοινωνία. Κανείς δεν ξαναπάει σε έναν τόπο που δεν του συμπεριφέρθηκε σωστά. Αντιθέτως θα αποτρέπει κόσμο αν η εμπειρία του ήταν άσχημη από την συναναστροφή του με τους ντόπιους. 
 
2. Προσφέρει μια πρωτόγνωρη και συναρπαστική εμπειρία σε ανθρώπους από Ελλάδα και εξωτερικό που έρχονται από δική τους επιλογή, να συνεργαστούν και να συζητήσουν για τα πάντα σε σχέση με τα ζώα και όχι μόνο, με ανθρώπους με τις ίδιες απόψεις που δύσκολα θα βρουν στον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο χωρίς να θεωρηθούν περίεργοι και να συνδράμουν για έναν σκοπό που τους αντιπροσωπεύει
.
Είναι υπέροχο να φεύγεις από έναν τόπο έχοντας γεμίσει 
 
• τις ψυχικές σου μπαταρίες γιατί πρόσφερες χωρίς να ζητήσεις ή να σου ζητήσουν αντάλλαγμα με τα στοιχεία της αλληλοβοήθειας και της εμπιστοσύνης να το διακρίνουν από την πρώτη στιγμή, καθιστώντας το μοναδικό.
 
• το πνεύμα σου γιατί μοιράστηκες εμπειρίες, έζησες τί σημαίνει να είσαι φιλοζωική με τις χαρές και τις λύπες της, και είχες την ευκαιρία μέσα από την συμμετοχή σου να έρθεις κοντά με το στοιχείο της φύσης 
 
• την αγκαλιά σου μέσω της περίθαλψης και φροντίδας των φιλοξενούμενων ζώων με όλα αυτά τα χαμόγελα των τετράποδων πλασμάτων που δεν φταίνε σε τίποτα να γίνονται αντικείμενα βίας και εγκατάλειψης αλλά που συνεχίζουν να ζητάνε ανθρώπους γύρω τους
 
• την καρδιά σου στους ανθρώπους που σε φιλοξένησαν στο σπίτι τους, μοιράστηκαν το φαγητό τους μαζί σου, σου ανοίξανε την αγκαλιά τους χωρίς πονηριά και τους φίλους που έκανες και μοιράστηκες απλόχερα μαζί τους σπίτι, υλικά αγαθά και γέλια αφήνοντας κάθε είδους καχυποψία και αρνητική προκατάληψη μακριά. .

Στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου οι συμμετοχές για το πρόγραμμα του εθελοντοτουρισμού έφτασαν στα ύψη. Η πληρότητα των δωματίων στα 100% και αυτό συνεχίζεται και για τον Σεπτέμβριο. Είναι τόσο μεγάλη η χαρά μας που ασπάζεται ο κόσμος τον εθελοντοτουρισμό τόσο θερμά που αποφασίσαμε να μην το σταματήσουμε και να συνεχίσει μετά το τέλος Σεπτεμβρίου για όλο το χρόνο για τα επόμενα χρόνια. 

Φυσικά αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς εσάς τους απλούς ανθρώπους που κάνετε όμως την διαφορά. Αν δεν υπήρχατε εσείς κανένα πρόγραμμα εθελοντοτουρισμού δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Η προσφορά σας ήταν και είναι το άλφα και το ωμέγα για όλο το πρόγραμμα. Ήταν και είναι το πιο σημαντικό κομμάτι και σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

0 Σχόλια