Για την σίτιση των αδέσποτων


Για την σίτιση των αδέσποτων

Σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουμε το ανεξέλεγκτο τάισμα αδέσποτων ζώων σε δρόμους και πολυκατοικίες ή πυλωτές και γκαράζ πολυκατοικιών για έναν και μόνο λόγο. Όταν συμβαίνει αυτό να ταΐζουν δηλαδή ανεξέλεγκτα οι φιλόζωοι στους δρόμους και σε πυλωτές και εισόδους ή γκαράζ πολυκατοικιών, δημιουργούνται αγέλες αδέσποτων σκυλιών που επιτίθονται σε ότι κινείται.
 
Είτε πρόκειται για πεζό, είτε πρόκειται για αυτοκίνητο ή δίκυκλο, το κυνηγάνε μετά μανίας υπερασπίζοντας τον χώρο τους, δηλαδή αυτόν που έχουν μάθει ως χώρο τους λόγο του συνεχούς ταΐσματος στο ίδιο σημείο πράγμα το οποίο ενισχύει την κτητική συμπεριφορά που τα σκυλιά ειδικά έχουν από την φύση τους. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ο τραυματισμός των μοτοσικλετιστών λόγω της πτώσης από την μοτοσυκλέτα από το κυνήγι των σκυλιών ή το δάγκωμα ενός πεζού με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση τον τραυματισμό κάποιου ανθρώπου. Στην περίπτωση αυτοκινήτου ή άλλου οχήματος συμπεριλαμβανομένου και του δικύκλου υπάρχει πάντα η πιθανότητα πρόκλησης σοβαρού τροχαίου ατυχήματος με πιθανό θανάσιμο τραυματισμό, εξαιτίας του κυνηγιού των αδέσποτων σκυλιών σε αγέλες και μη προς τα οχήματα αλλά ακόμα και τους πεζούς.

Οφείλουν οι φιλοζωικοί σύλλογοι πρώτα από όλα να μην παραπληροφορούν όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τον κόσμο διότι η σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από απλούς πολίτες δεν επιβάλλεται από τον νόμο αλλά απλώς επιτρέπεται.

Οι φιλοζωικοί σύλλογοι πολλές φορές όμως παραπληροφορούν τον κόσμο που δεν γνωρίζει με τρόπους όπως αυτόν που φαίνεται στην εικόνα παρακάτω και την απάντηση σε αυτή την εξαπάτηση έρχεται να δώσει ο νόμος.

Άλλωστε ο νόμος είναι σαφής και σας τον παραθέτουμε αυτούσιο:

Νόμος 4039/2012 Άρθρο 9 Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων
συντροφιάς Παράγραφος 10
Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ. Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.


0 Σχόλια